Klipklaar: publieke waarde ervaren
De maandelijkse update over mijn onderzoek naar overheidsdiensten die goed zijn voor mensen
Hoi leuke lezers,
Afgelopen maand luisterde ik goed naar mijn begeleider JK die regelmatig zegt: ‘Vingers op het toetsenbord, Klip’.
Ik schreef aan mijn tweede artikel dat uitlegt wat overheidsdiensten zijn en wat een overheidsdienstverlener is. Ook leg ik uit hoe een overheidsdienstverlener collectieve publieke waarde kan vertalen naar waardevolle individuele ervaringen. Met behulp van Midjourney.ai, stel ik me voor dat dit er zo uitziet:
Al het schrijven heeft zeker iets opgeleverd. Met de jaarwisseling stuurde ik een abstract naar een conferentie in het services vakgebied: Servsig 2024 voor het thema Transformative Service Research. Op deze conferentie worden geen artikelen gepubliceerd, zoals in Milaan waar ik mijn eerste artikel publiceerde. Je krijgt wel de kans om je onderzoek voor een slim publiek te presenteren en feedback te krijgen.
Publieke taak = publieke organisatie?
In het artikel leg ik onder andere uit wat een overheidsorganisatie onderscheidt van een commerciële dienstverlener. Op het spectrum van dienstverleners bevinden wij, de overheid, ons helemaal rechtsboven. We voeren een publieke taak uit en zijn als organisatie volledig publiek.
Tijdens een borrel vertelde een vriendin hoe zij de afgelopen jaren heeft gewerkt bij organisaties die zich bevinden in het middengedeelte van dit spectrum. Wel een publieke taak, maar geprivatiseerde organisaties. Nu werkt ze bij een gemeente en is ze naar de bovenhoek opgeschoven. Er zit direct een andere spanning, vertelde ze.
Vroeger moest ze flink leuren om een bepaalde functie in een app te krijgen die commercieel niets oplevert maar wel bijdraagt aan inclusievere dienstverlening. Inclusie is een belangrijke publieke waarde, maar in een commerciële organisatie is dit geen onderwerp waar je energie van krijgt, ondanks dat de organisatie officieel een publieke taak heeft.
Kortom: wat ben ik blij om bij de overheid te werken. Daar is het allemaal veel simpeler.
Dacht ik.
Want wanneer je in de betekenis van publieke waarde duikt... Hou je vast, het is helemaal niet eenvoudig. In het artikel kijk ik naar de geschiedenis van de bureaucratie en hoe publieke waarde door de jaren heen anders wordt geprioriteerd. Ik merk dat publieke waarde sowieso een vaag begrip is. Er is niet één publieke waarde, maar er zijn er veel. Ze kunnen met elkaar in conflict komen en iedereen ervaart ze ook weer anders.
Hoe moet je daar nu als overheidsorganisatie kaas van maken?
Kijk, daar heb ik straks natuurlijk een prachtig antwoord op. Maar eerst stuur ik de conceptversie naar JK voor feedback. Dan gaat het stuk nog een paar keer over de kop voordat we het indienen bij een wetenschappelijk tijdschrift. En dan komen de opmerkingen van reviewer 1 en 2. En pas daarna wordt het artikel, hopelijk(!), geaccepteerd en gepubliceerd.
Nieuwe werkplek
In de tussentijd is er genoeg te doen.
Bijvoorbeeld het leren kennen van nieuwe collega's op een nieuwe werkplek. Mijn promotieonderzoek wordt gesponsord door de overheid. Voordat ik hieraan begon, werkte ik al als ambtenaar bij DUO en DUO faciliteerde de eerste periode <3. Via detacheringen zal ik de komende jaren bij andere (nationale) overheidsdienstverleners werken en zo de praktijk en de theorie combineren. Dit onderzoek is dus voor en door de overheid.
Morgen begint de eerste overstap, met de trein naar Leeuwarden naar het CJIB!
Een fijne maand!
Maike Klip