Klipklaar: jonglerende ambtenaren en groeimodellen
Hallo leuke lezers,
Dit is de september update over mijn onderzoek hoe je overheidsdiensten maakt die goed zijn voor mensen. September was een rustige maand. Ik deed de luiken meer dicht en daardoor kon ik veel schrijven aan de draft voor mijn tweede artikel. Super!
Het eerste artikel komt over twee weken uit op de conferentie IASDR2023 in Milaan. Dit is een verkenning van de praktijk waar ik al jaren op mijn blog over schrijf. Na het artikel merkte ik dat ik een paar belangrijke concepten verder moet uitwerken, bijvoorbeeld wat een publieke dienstverlener nu echt is, en daar gaat mijn tweede stuk over.
Jonglerende ambtenaren
Op mijn blog schreef ik deze maand hoe ik dat tweede stuk aanpak: Zonder routekaart lezen. Ik kijk bijvoorbeeld naar de belangrijkste overheidsparadigma's van de laatste decennia en hoe die het maken van overheidsdiensten beïnvloeden. Elk paradigma is een reactie op het vorige en neemt weer eigen waarden met zich mee. In overheidsorganisaties stapelen die waarden zich op, als een soort aardkorst waar je mooi de geschiedenis in kunt aflezen. Maar het lijkt soms alsof er alleen maar waarden bijkomen, dat is soms flink jongleren voor de ambtenaar van nu. Hoe om te gaan met tegengestelde waarden als gelijkheid voor iedereen (Max Weber), prestatiemanagement (New Public Management) én draagvlak in de keten (Collaborative governance)? En dan staat de menselijke maat nog niet eens in dit rijtje he. Wat betekent dit voor hoe we overheidsdiensten maken en aanbieden aan burgers, waar volgens de literatuur het creëren van waarde super belangrijk is? Welke waarde?!
Hoe groeit jouw organisatie?
Ik deed ook een oproep op Linkedin voor volwassenheidsmodellen die organisaties gebruiken om te zien hoe ze zich ontwikkelen in het zich organiseren vanuit de burger. Dit kunnen UX of CX modellen zijn, of nog weer anderen. Ik kreeg een hoop reacties, en ga ze binnenkort bundelen op mijn blog. Waar ik nog wel benieuwd naar ben, zijn echte voorbeelden van overheidsdienstverleners die dit in hun organisatie gebruiken. En niet alleen in het UX-team, maar in de hele organisatie, vooral op management-/ bestuursniveau bijvoorbeeld. Ik snap dat dat spannend is om zo op Linkedin te delen, maar je kunt me ook mailen: maike@klipklaar.nl of reageer op deze nieuwsbrief. Je komt alleen op mijn blog met jouw toestemming uiteraard.
Deze maand geen leestips, er moet geschreven worden tenslotte!
Tot de volgende keer,
Maike