Klipklaar: focus in het onderzoek en een zomerse leeslijst XL
De maandelijkse update over mijn onderzoek naar overheidsdiensten die goed zijn voor mensen
Hallo leuke lezers,
het was vorige week zulk lekker weer, deze wetenschapper in de dop heeft gespijbeld in een kano. Daarom een weekje te laat, maar hier dan toch de nieuwsbrief van juni. Jullie horen pas weer van mij eind augustus, dus in deze editie flink wat zomernieuws!
Focus op schulden
In de eerste maand van mijn PhD legde mijn begeleider me uit dat je met grote plannen begint die steeds kleiner worden, tot je nog maar een postzegeltje over hebt. En daar promoveer je dan op. Hij stuurde me deze strip die het perfect illustreert. Nu vond ik dat in het begin maar vervelend want ik ging natuurlijk alle problemen van de overheid oplossen, toe even. Inmiddels heb ik wel behoefte aan focus en daarom heb ik afgelopen maand een beslissing gemaakt.
Vaak laat ik onderstaand plaatje zien om uit te leggen hoe de overheid nu diensten maakt. Een maand lang hield ik zelf bij wat ik meemaakte met de overheid en wat daar bij de overheid allemaal bij komt kijken. Ik schreef er deze blog over die het startschot voor mijn promotieonderzoek vormde.
Om te kunnen onderzoeken hoe de overheid zich ontwikkelt in het maken van diensten die goed zijn voor mensen, vind ik het belangrijk om zo dicht mogelijk op zo’n dienst te zitten. Ik wil het niet in theorie of in een geïsoleerd innovatielab onderzoeken. Nee, zo dicht mogelijk bij de praktijk, met de poten in de modder, middenin de status quo. Dáár moet het gebeuren.
Sinds februari loop ik daarom mee met het Programma Clustering Rijksincasso. Zij zijn de status quo rond de schuldenproblematiek aan het herontwerpen. Dit filmpje laat zien hoe ze dat doen. Ik heb nu 22 weken een dagboek bijgehouden met observaties die ik samen met een reeks interviews deze zomer ga analyseren. Zo ziet dat herontwerpen er ongeveer uit vanuit het programma CRI:
Deze maand besloot ik om mijn hele promotie te wijden aan het maken van diensten rond dit thema: een schuld aflossen aan de overheid.
Dit betekent niet per se dat ik dit ook de hele tijd vanuit het programma CRI ga onderzoeken. Het liefst kijk ik dit jaar breed vanuit dit programma en wissel ik ergens in de loop van 2024 van perspectief. Dan kan ik dieper inzoomen op een overheidsorganisatie die onderdeel is van die brede schuldenaanpak. Zo zou dat er schematisch uit kunnen zien:
Het betekent wel dat ik niet meer ga switchen naar andere diensten die de overheid ook maakt. Mijn inzichten over hoe de overheid goede diensten kan maken zullen wel van toepassing zijn op die andere diensten, maar het geeft mij wel rust om de zomer in te gaan met een steeds concretere postzegel in het vooruitzicht.
Ben je ook bezig met diensten rond ‘schuld aflossen’ en deel je graag je inzichten met mij? Yes, please! Je kunt een reply sturen op deze nieuwsbrief. Ik deel het dan ook met het programmateam waar ik nu bij ben.
Waar ging het alweer over?
Ik gaf deze maand ook een presentatie bij een overleg van het programma waar mensen van verschillende overheidsorganisaties bijzaten. Ik vertelde over de aanleiding en opzet van mijn onderzoek en wat ik tot nu toe weet over hoe je goede diensten maakt. Ook vertelde ik waarom het programma CRI zo’n leuke casus is. De presentatie heb ik uitgeschreven met de slides erbij, want ik dacht: ‘dat vinden jullie misschien ook wel interessant’. Je leest het verhaal hier terug en bent direct weer helemaal up to date waarom je je ooit had geabonneerd op deze nieuwsbrief ;).
Leeslijst XL
Ja, die kan natuurlijk niet ontbreken zo vlak voor de zomer. Ik heb zelf allerlei boeken besteld over etnografisch onderzoek en de verzorgingsstaat door de jaren heen. Ik heb de illusie dat ik ze allemaal ga lezen.
Mocht je ook een ‘werkboek’ willen openslaan deze vakantie, dan zijn hier vijf creatieve tips die allemaal een link met mijn onderzoek hebben:
Good services van Lou Downe. Pas als iedereen bij de overheid die *iets* met diensten doet hem gelezen heeft, haal ik ‘m van de leeslijst.
The Utopia of Rules van David Graeber. Een heerlijk relaas over waarom bureaucratie zo kut is, maar ook super. Flinke scheut filosofie erbij, perfect voor op het strand.
Unmasking AI: My Mission to Protect What Is Human in a World of Machines door Joy Buolamwini. Een persoonlijk relaas van haar PhD onderzoek naar een van de meest actuele onderwerpen op dit moment. Ik las hem in 2 dagen uit, wat een heldin.
Citizens: Why the Key to Fixing Everything is All of Us van Jon Alexander. Hierna zeg je nooit meer ‘klant’ als je bij de overheid werkt, en terecht. Vooral het eerste hoofdstuk is super. Het boek is dun dus je merkt niet eens dat je hem in je koffer stopt.
Als we dan 1 boek samen gaan lezen: How creative practice works van Kees Dorst. 185 mini essays over de praktijk van ontwerpen. Perfect voor tussen de bedrijven door.
Fijne zomer,
Maike